Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah. Hargailah setiap detik dalam hidup kita..

Saturday, September 14, 2013

CIKGU TADIKA

Views
ASSALAMUALAIKUM..


                                

                    Tengah seronok aku menghabiskan masa dengan fesbuk, aku ternampak ada orang post tentang jawatan kosong sebagai Cikgu tadika. Aku pun amik lah number akak tu. Saje2 je nak mencuba. Mana tau rezeki aku.



 Dapat jadi cikgu pun ok. Walaupun cuma cikgu tadika, tapi nama tetap cikgu. Aku mesej Puan Lina tu. Dia cakap datang interview esok pagi pukul 8 pagi. Aku pun mintak la alamat tadika tu. Rupa2nya dekat Taman Sri Saujana. Rumah lama aku tu. Tak susah sangat nak cari. Tanye je orang, terus dia bagi direction.


     hi, sy otw nak pergi interview nie. Doakan saya dapat jadi cikgu tadika ok. He he he



                      Bile da sampai tu aku pun bagi la salam. Tak da orang yang menyahut pun. So i make decision to call Pn Lina. Then dia mintak maaf kat aku. Dia cakap hampir terlupa dengan interview session aku. Aku cakap tak pe, aku akan tunggu. Bila da sampai dia suruh aku duduk. Lepas tu baru dia mulakan interview. Dia suruh aku perkenalkan diri. Dia tanye macam2 la. Aku cakap la, aku memang langsung tak da pengalaman dalam bidang ni, Dia cakap tak da pengalaman tak pa. Dia akan ajar. Umur Puan Lina tu 47, da ada cucu pun. Buat masa nie, dia sorang je yang jaga tadika tu. Sebab bekas pembantu dia berhenti mengejut. Sebab tu la dia nak cari penganti secepat yang mungkin.

                      Aku cakap kat dia, kalau aku di terima berkerja kat situ, aku akan tinggal kat tadika tu. Dia pun macam eksaited la. Sebab dia memang nak cari pembantu yang duduk kat Tadika. Bukan apa, pelajar pukul 6.30 da datang. Kalau aku duduk situ, senang la sikit. Aku tak da masalah, sebab aku tak perlu berkongsi bilik dengan orang lain. Lagipun aku tak kisah pun kalau tinggal sorang2. Aku lagi suke kot. Tak suka lah kongsi2 bilik nie. Tak da privacy tau. Kalau zaman blaja lain la. Akhirnya, aku di terima berkerja kat situ.

                    Yang menjadi masalahnya, aku tengah kerja lagi sekarang. Pn Lina suruh aku berhenti 24 jam. Yang tu susah sikit kot. Aku cakap kat dia, ''kalau saya berhenti nanti takut gaji tak dapat pulak'',. Bukan apa, biasanya kena bagi surat resign, Lepas tu baru berhenti kan. Aku takut gaji tak dapat. Tu je masalahnya. 

'' awak jangan risau, kalau bos awak tak bayar gaji, saya akan bayar gaji full kat awk'' katanya kepadaku. 

'' Tapi kalau dia bayar gaji kat awak, awak kena bagi tau saya. Jangan tipu saya pulak''. Mukanya kelihatan serius.

Aku berkata, ''InsyaAllah, saya akan berlaku jujur kepada Puan. Terima kasih kerana memberikan saya peluang kerja di sini, walapun saya tiada pengalaman'' sambungku lagi.

'' Saya cuma harap awak berkerja dengan jujur dengan saya. Saya tak suka orang tipu saya. Kalau awak ada msalah apa2, bagi tahu saya. Jangan pendamkannya'', seolah2 mengambil berat terhadapku.

''Baiklah, saya janji dan takkan hampakan puan. Saya akan berkerja dengan rajin dan jujur terhadap puan'', janjiku kepadanya.

                    Selepas habis interview, aku meminta diri untuk pulang.  Di depan pintu, aku terserempak dengan pelajar yang di hantar oleh ibunya. Puan lina memperkenalkan aku kepada ibu pelajar tersebut dengan panggilan 'cikgu Ika'. Aku merasa sangat gembira sekali. Lalu aku meminta kepada mereka untuk pulang. Kerana aku perlu ke tempat kerja. Otakku ligat berfikir. Bagaimanakah harus ku memberitahu kepada bos ku tentang perletakkan jawatan ku ini. Aku berharap sangat dia tidak akan marah kepadaku. Sebab sebelum nie aku pernah cakap nak berhenti kerja. Tapi tak jadi. Tapi dia terima aku kerja semula. Sekrang aku pening, macam mana nak bagi tahu dia.

                     Akhirnya aku bagi tahu dia jugak. Soal gaji tu dia tak pasti, dia cakap akan bincang dengan En Adam. Aku redha jela. Sebab aku yang buat keputusan nie kan Berhenti 24 jam pulak tu. Kalau dapat, Alhamdulillah la. Tapi kalau tak dapat, Puan Lina janji akan bagi gaji Full dekat aku. Sebab aku betul2 nak kerja dekat situ.

                                                                                

              Tak mau lah suasana kelas macam nie. Boleh menangis aku di buatnya. Hahaha

                    Sebenarnya aku masih nervous lagi tau. Sebab aku di tugaskan untuk mengajar hanya  6 orang murid sahaja. Yang berumur 3-4 tahun. Memang lah tak ramai, tapi aku mana ada pengalaman. Tapi tak apa. Aku akan cuba untuk memberikan komitmen yang terbaik. Sebab aku memang minat bidang nie. Dan aku memang sukakan kanak2.Harap kawan2 boleh doakan ika k. Thanks sebab sudi baca blog ika k. Saya korang lebiy la! he he he..

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Iqa!Like Kalau Suka!

Friday, September 13, 2013

CIRI-CIRI SUAMI IDAMAN WAN ZULAIKA

Views


                                           
                   

                 1. Pandai memasak & buat kek
                 2. Pandai mengemas rumah
                 3. Pandai cuci bilik mandi/ toilet
                 4. Pandai pergi ke pasar
                 5. Pandai menyanyi
                 6. Pandai buat lawak & ketawa manja
                 7. Pandai layan Wan Zulaika
                 8. Pandai pujuk Wan Zulaika
                 9. Pandai urut Wan Zulaika
                10. Kesemua di atas

      P/S : MESTI PANDAI SOLAT & MENGAJI AL-QURAN


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Iqa!Like Kalau Suka!

Wednesday, September 11, 2013

Aku dan cinta monyet

Views
                                                          ..ASSALAMUALAIKUM..

                                                                 Bajet ensem pulak monyet nie



Malam nie tibe2 teringat pasal zaman sekolah. Seronoknya zaman sekolah kan. Kita cume perlu pergi sekolah dan belajar je. Tak payah susah2 nak kerja. Tak payah nak peningkan kepala fikir pasal duit, nak bayar duit rumah, makan minum, belanja dan macam2 lagi lah. Kalau lah masa boleh di putarkan, rasa nak belajar betul2 je bagi dapat 9A1. Tapi da terlambat da. Umur da 23 tahun. Dah boleh jadi ibu orang dah aku nie. Ha ha ha.

Aku cume nak cerita masa aku form 2 dulu. Masa tu aku belajar kat Sekolah Menengah Kebangsaan Desa Tun Hussein Onn. Aku kelas 2 bakti dulu. Nak di jadikan cerita, ada sorang budak lelaki nie baru pindah sekolah. Nama dia Abu Suffian bin Abdul Rahman. Ensem budaknya. Pandai pulak tu. Masuk kelas aku je dia slalu dapat No 1. Yang tak bestnya, dia suka sakat dan ejek aku. Aku tak tahu dalam ramai2 budak pompuan, dia suka ejek dan cari pasal dengan aku.

Masa sekolah dulu aku mana lah lawa. Muka kosong je tak da mekap pun. Tudung pun serabai je. Ramai orang gosipkan aku dengan dia. Lagipun dia selalu bagi aku surat layang. Dalam aku benci giler kat dia, ada jugak lah perasaan suk kat dia. Tapi pendam jela. Takot orang cakap syok sendiri pulak kan. Kalau korang nak tahu, zaman skola aku dulu suke sangat baca novel. Pantang kalau cikgu tak da dalam kelas mesti aku baca novel. Aku memang kaki novel yang tegar tau. Pernah tau satu masa tu aku khusyuk sangat baca novel. Si Abu nie tepuk aku dari belakang. Aku terkejut la sampai aku menjerit. Kalau aku menjerit, kelas sebelah pun boleh dengar. Aku buat tak tahu jela, aku sambung balik baca novel. Lepas tu dia kacau aku lagi. Dia rampas novel aku. Dalam hati aku cakap apa hal mamat nie. Aku geram terus kejar dia sekeliling kelas. Peduli apa aku budak kelas aku tengok kita orang main kejar2. Yang penting aku dapat novel aku semula.

Masa kelas kemahiran hidup, aku pun satu group dengan dia. Satu hari tu cikgu nak buat makan2. Yang tak leh blah nya, si Abu nie pandai masak tau. Masa tu dia masak mihun goreng. Sedap jugak mihun goreng dia. Aku takkan puji dia depan2, sebab nanti mamat tu terlebih perasan pulak. Masa tu aku rasa geram sangat kat dia. Time dia tengah masak tu aku pukul dia dari belakang. Lepas tu aku cubit dia sekuat hati. Padan muke dia. Tu lah balasan dia sebab selalu kacau aku selama nie. Lepas abis makan tu aku masuk bilik jahitan. Nak sambung jahit kain alas untuk meja kantin. Aku pun berjalan macam biasa. Bile aku lalu kat pintu, dia boleh pergi sergah aku pulak. Aku pun terkezot unta la. Sampai aku terjatuh tau. Kurang asam punya mamat poyo. Mesti dia nak balas dendam pasal aku cubit dia tadi. Aku apa lagi, aku kejar lah dia. Tumbuk perot dia, kita orang main tumbuk2 n sepak2 tau. Aku masa kat sekoah dulu ganas tau. Dia cakap aku pompuan yang sangat ganas. Ha ha ha.

Dia kalau depan cikgu, pijak semut pun tak mati tau. Benci giler kat dia. Aku pernah tulis kat meja aku; '' aku benci ko Abu Suffian''. Cikgu b.i pun ternampakla. Di suruh aku berdiri. Dia tanye kenapa aku benci Abu. Tapi aku senyap jela. Cikgu suruh aku padam yang aku conteng kat meja. Masa tu rasa macam nak menangis tau. Depan cikgu Abu tu memang la baik. Tapi belakang cikgu, selalu kacau aku. Sampai aku bengang giler dengan dia.

Kita orang pernah bergaduh kat tangga. Dia sepak kaki aku. Aku sepak dia lagi kuat. Dia Cubit2 aku. Dia tu memang nakal la. Aku pun tak paham kenapa sangat dia suka sakitkan hati aku. Sedangkan aku tak pernah nak cari pasal dengan dia. Dalam benci2 tu, ada la jugak perasaan suka kat dia. Maybe sebab dia pandai kot. Aku pun tak tahu dia suke aku ke tak. Kalau dia tak suka aku, kenapa dia kacau aku kan??? Sedangkan ramai lagi budak pompuan dalam kelas aku yang pandai2.

Yang paling sedih sebab tu hari last aku jumpe dia. Aku dengar kata dia akan tukar sekolah lame dia. Dia blaja situ setahun je sebab ayah dia nk kena transfer ke perak semula. Masa last day sekolah tu sedih sangat. Aku ingat lagi tarikh tu, 2 november 2004. Masa nak balik tu, kita orang turun tangga sama2. Tak cakap pape pun. Biasanya dia cari pasal dengan aku. Tapi  hari tu dia senyap je. Aku pun pelik dia tak kacau aku. Da sampai anak tangga yang last tu, kita orang bawak haluan masing2. Dia kekanan, aku jalan kekiri. Aku terus keluar pagar dan dia tak balik lagi masa tu. Dia lepak dengan kawan aku, double mira.

Dalam perjalanan tu hati aku sayu sangat. Naik form 3 tentu da tak dapat jumpa dia. Dia pindah kat pokok sena perak. Aku dengar dia ada penyakit. Tapi tak tahu la ada lagi ke tak. Tu je kota kisah aku tentang cinta monyet. Walaupun 9 tahun berlalu,  tapi aku still teringat kisah aku dan dia masa kat sekolah2 dulu. Korang tentu ada cerita yang best dari aku kan masa kat sekolah dulu?? 





Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Iqa!Like Kalau Suka!

Friday, August 30, 2013

STEAMBOAT TIME!!!

Views



Sebelom tu Iqa nak ucapkan selamat menyambut kemerdekaan yang ke 56 kepada korang semua. Semoga negara kita akan sentiasa aman dan makmur. Semoga Allah memberkati hidup kita dan melindungi kita dari anasir yang buruk. 

                    Sambutan hari kemerdekaan dekat Kota Tinggi nie tak kurang meriahnya. Siap ada konsert lagi. Jalan dari Kota Tinggi menuju ke JB agak sesak. Parking kereta dak dekat sini mmg sesak dan tak da parking! Sampai nak tengok bunga api pun berhenti pun kat tepi jalan je. Nak pergi tengok konsert, tapi penyanyi nya tak best la. Memilih haku ini. He he he.

                                   So sebelum nak tunggu tepat jam 12 malam. Kita orang nak pergi isi perut yang comel dan montel nie dulu ha. My laling buat rancangan last minute. Kalau dia cakap awal2 kan bagus. Boley ikat perot semata2 nak makan steamboat. Da la ptg haku melantak nasi goreng kampung dengan tak sedar diri. Malam tu pulak makan steamboat. Memang penuh la perut. Kita orang pergi 3 orang je. Haku, my laling n adik dia. Sepatutnya ada sorang lagi budak cine yang bernama zhi king nie ha. Mana ntah dia pergi. Call tak angkat. Memang nak kena jentik budak nie. 

Nama restoran yang kita orang pergi tu adalah LAGI BEST! Ianya terletak di Taman Gaya, Ulu Tiram johor. Ianya mempunya pelbagai menu sperti steamboat, grill, sayur-sayuran, buahan2, nasi, pelbagai jenis bebola yang paling penting tentulah aiskrim ! Kita suke sangat aikskrim tau! Tapi cume ada 3 perasa je. Vanilla, jagung n coklat.

 Buat pengetahuan korang, ini  adalah kali kedua kita orang pergi sane. Dulu harga dia lain tau. Sekrang bagi dewasa dia charge RM21. Kanak2 dan warga emas RM10 je. Kalau tak habis, dia charge RM5 untuk setiap 100gm. Bagi Iqa berbaloi la makan kat sini.  Yang penting dia mesti ada ketam. Kalau tak da ketam gerenti aku tak nak pergi. Hahaha.. Pernah tau masa kat KL Iqa mam steamboat kat restoran Tupai- tupai nama dia ha. Harga dia 29.90. Tapi ketam tak da nok! Rasa macam nak marah je. Tetibe lak angin kus2 haku datang waktu tu. Lain kali da tak nak pergi restoran tupai2 tu ha!

Jom kita tengok mereka makan. Sorry tak da picture i. Sebab tahu muke kita buruk bile tengah makan ketam tu ha.. He he he..






Muka budak happy dapat makan Steamboat. Sorry ler gambar tak cantik. Henpon murah la katakan.



Nie adik dia. Faiz namanya. Tengok muke dia khusyuk bebenor nak buat makan. Sekrang dia blaja kat Kolej Profesional Mara Bandar Penawar dan mengambil jurusan Accounting. Buat pengetahuan korang, kpm tu adalah ex-college Iqa..



Dua beradik nie bertungkus- lumus memasak makanan masing2. Iqa tengok je. Tak suka la nak grill2 nie, Leceh tau. Masukkan ketam n udang kat kuah tom yam. Bile dah mendidih terua angkat da makan. Senag kan?? Kita minum air 100 plus je. Aiskrim tambah 4 kali tau! Pliz percaya ok~!




Sisa2 ketam sape tu ha! Penuh satu pinggan! Dorang dua beradik nie kan pelik bebenor. Mereka kurang meminati makanan laut. Dorang juz makan bebola, ayam, nsi n aiskrim je. My laling nie pulak langsung tak suke ikan. Iqa nie pulak pemakan ikan yang tegar! Amboi ayat, kemain. He he he.




Kira2 2 jam kita orang makan kat situ dengan angkuhnya. Tak pandang kiri kanan. Selagi ada makanan bedal je. Pukul 11.30 baru kita orang balik ke Kota Tinggi. Tapi tak balik rumah dulu sebab nak tengok bunga api. Parking penuh. So juz berhentikan kereta kat tepi jalan dan tengok bunga api kat situ je. Sekejap je bunga pertunjukkan bunga api. Kalau kat KL mesti meriah gile2. I really miss KL damn much!!
  



 Tetibe je Iqa tunjuk gambar produk tu. Tak da kena mengena pun dengan steamboat tu ha! Tapi nak share jugak. Iqa kan ada masalah resdung. So orang yang ada masalh resdung nie tak di galakkan makan seafood kan?? Kalau makan jugak, nnti gatal ler seluruh muka dan badan. Tapi baru Iqa perasan sejak Iqa gune produk Magical Slim Soap keluaran Jamu Susuk Dara tu, Kulit Iqa da tak allergik da bile makan seafood.  Best sangat tau. Bukan sahaja kulit kita makin lembut dan sihat, tapi parut kat badan pun da berkurang. 

Yang paling best dalam sabun tu ada seaweed dan daun pegaga, yakni bagus untuk kecantikan kulit. Sabun tu bukan sahaja untuk kecantikan kulit, tapi untuk slimming tau. Best gile tau. Kenapa la Iqa tak tahu dari mule kan. Thanks kepada pengasas Jamu Susuk Dara iaitu Puan Hanni Borhan sebab mengeluarkan produk yang best macam nie. Saya kini bebas masalah allergik! So kepada sesiapa yang ada masalah allergik bile makan seafood, boley la try produk nie k. Memang magic lah sabun nie. Sya jamin anda akan puas hati seperti saya.



Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Iqa!Like Kalau Suka!

Sunday, August 25, 2013

INSOMNIA

Views



Masa aku tengah taip entry nie aku baru je nak tidur. Da 2 jam aku cuba untuk melelapkan mata. Tapi tak boleh jugak sebab penyakit sukar untuk tidur atau omputih cakap insomnia nie nie telah menyerang aku sejak bulan puasa aritu. Mata memang sakit n rase mengantok. Tapi bile pejam tak tidur2 jugak. Kesian tau kat aku. Selalu je tidur lambat tau. Kadang2 kol 4 pg baru aku boleh tidur. 

Bayangkan aku tidur lambat, tapi nak bangun keje awal. Bangun pagi badan rasa lemah gile. Masa kat tempat kerja asyik mengantuk je. Mata aku nie da macam mak panda dah. Buruk gila. Rasa tension pun ada. Sampai nak tengok muka sendiri pun rasa benci. Teruk kan?? 

Aku pun tak tahulah kenapa ada penyakit macam nie. Mak nenek, sedara mara, kaum kerabat aku pun tak da pun penyakit nie. Tapi kalau dorang ada, aku tak tahulah pulak. Nak kata tua, aku nie muda remaja ceria lagi. Ha ha ha. Tapi penyakit macam nie tak kira umur pun sebenarnya. Tapi still tak jugak!

Time tak boleh tidur nie la macam2 masalah negara pikir. Tipu jela. Aku berangan je lebih. Macam2 yang aku berangan. Jadi kaya la, kawen dengan anak raja la. Macam2 la angan2 aku. Kan best kalau angan2 tu jadi kenyataan. 

Aku rasa tu je kot aku nak membebel malam nie. Tadi nak buat entry pasal pegi open house tadi ha. Tapi nape entah tetibe aku cerita pasal insomnia nie. Saje je nak bagi tahu korang tu ha. Sape kat sini ada penyakit nie jugak. Sep sikit. Kita geng! Hahaha..

Tu je kot nak cakap. Jumpe lagi di entry yg seterusnya. Bubye ollzz... :)

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Iqa!Like Kalau Suka!

Wednesday, August 21, 2013

SANA SINI RAYA

Views
                                                                                         


Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha pengasih..

Pada malam isnin yang lepas si dia ajak Iqa beraya kat umah member2 dia kat Air Tawar. Mule2 macam segan. Tapi bile pikir bab makan, takkan nak tolak kan? Bak kata pepatah orang dulu2, ''rezeki jangan di tolak, musuh jangan di cari'. Ye idak?? Hehehe. Tahun nie 1st time kita owang raya bersame as a couple. So we decide kaler pada tahun ini adalah hijau turqoise. Nak sedondon la katakan. Baru nampak suweet kan. Badan masing2 comel gitu. Ha ha ha..

 Mule2 ingat nak ambil gambar berdua. Sebab pakai baju sedondon kan. Tapi aku macam malu je. Kalau korang tengok gambar aku kat fb,  tak pernah pun ada gambar aku berdua dengan si dia tu ha. Dalam henpon pun tak da okeyh. Sebab aku kan malu kure2. Teringin jugak nak mengabdikan gambar kami bersama2, taip belum sampai masanya kot. Bapak teruk kan. Awak jangan ler mara syg erk. Nanti kalau saya da bersedia, kita amik la gambar sme2 k. Biar satu malaya tengok gambar kita bersme. Bapak poyo! Ha ha ha..
                                                                             
Ini nama dia kaq Farra. Dia satu opismate dgn my syg. Aku sorang je orang asing kat situ yang tak tau  malu ikot dorang pegi rumah terbuka. Tak kisah pun kan. Dah orang ajak, mak ikot je. Hehehe.. Dalam byk2 dak Tmpoint tu yang paling baik kaq farra la . Nak tau sebab apa? Agguk kepala dulu! Hehehe. Sebab kaq Farra pernah ajak aku berbuke puasa kat umah dia. Dia siap masak lagi untuk aku. Terharu beb. Nangis sikit sampai kuar hingus. Tak senonoh haku nie!Hahaha.. Aku pun pernah tito umah dia. Aku anggap dia macam kakaq aku. Aku mana ada kakaq. Kesian kan.




Nie sume opismate dia. Masa nie dekat rumah yus. Lelaki yang pkai spek kat sebelah aku tu ha. Single lagi tu. Ada yang berkenan x?? Nanti aku rekemen kat dia. Hahaha.. Dorang ni banyak cakap ok!. Aku je yang terkelu bile dengar dorang cakap.Kadang2 tak paham apa yang dorang gelakkan. Tapi aku pun ketawa n senyum je. Dorang mmg happening la. Tapi aku still dengan malu kure2 aku. Maybe kalau dah kenal rapat boley masuk kepala kot. Sebab aku nie pun gile2 jugak. Sebab benda yang tak lawak pun aku akan ketawa.






Budak Tmpoint nie kebanyakkan bunga je. Daunnya 3 orang je. ( mean lelaki). Suke la tu orang baju turqoise tu di kelilingi oleh bunga yang mekar2. Sampai senyum nampk gigi cik abang mucuk kita tu ha. 



Lepas da abis makan sume kan terus buat marhaban. Aku dengan marhaban nie kekok sikit. Sebab di besarkan di KL kan. So aku rasa gembira la bile ada marhaban nie. 1st time tu. Rasa eksited gile. Lain kali ajak ler kita marhaban lagi ok! Kita suka sangat. 

Yang paling tak leh blah kunci tertinggal dalam bilik. Mean aku tak boleh masuk dalam rumah la. Masa tu da pukol 11 malam. Nak ke tak nak, aku kena call puan rumah la nak pinjam kunci spare. Ganggu dia lak tengah malam bute. Puan rumah macam bengang. Tak kisah la, asalkan boley tito atas tilam angry bird kita. Makcik tu siap pesan lagi, '' lain kali kalau tertinggal lagi kuncinya tito kat luar lah nampaknya''. Aku cume mampu ketawa. Maybe dia gurau je kot. Takkan la dia sanggup nak biarkan aku tito kat luar. Kalau titew kena culik cmne. Sape nak tanggunjwb? Aiyok.. Hahaha..

Next raya adalah pada hari sabtu n ahad. Pergi umah dorang semua. Tengok lah kalau rajin ok. Kalau tak pergi kang, merajok lah si dia tu ha. Nanti dia buat muka duckface, muncung tujuh inci. Mesti buruk kan?? Jangan mare my sayang. Thanks bab sudi baca entry Iqa.. Love u all...


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Iqa!Like Kalau Suka!

Tuesday, August 20, 2013

RAMAI KAWAN KITA DA KAWEN

Views
                                                                            

Teringat kata2 seorang pakcikku semasa aku menghadiri majlis kawen makcikku tahun lepas, " Mokdik da kwen nie, ko bile lagi??''. Aku cakap relax la. Orang muda lagi baru 22 tahun. Rimas betul la bile di tanye macam tu. Seolah2 umur aku 32 tahun pulak kan. Kenapa la dorang risau sangat kan. Zaman sekrang bukan macam dulu. Dulu mak aku kawen masa umur18 tahun. Masa tu pompuan mana berkerja kan. Sebab tu kawen awal. Ada suami yang boleh tanggung makan minum. Sekrang nie pulak zaman moden. Pompuan pun berkerja kan. Kalau kita tengok dalam bidang perkerjaan, pompuan pun da sama taraf dengan lelaki okeyh! So sama2 bersaing la.

                           Aku pun nak jadi seorang wanita yang berkerjaya juga. Kalau boleh nak ada business sendiri. I like business!! Sebab aku dah biasa berdikari. Best wo dapat pegang duit hasil titik peluh kita sendri. Walaupun tak seberapa, tapi bak kata orang tua2, '' sikit2 lama2 jadi bukit''. Am i right?.
    
                                                                       


                         Kerja2 jugak. Masa depan pun penting juga. Bile tengok ramai kawan da bertunang, yang da kawen, paling best da ada anak pun. Tetibe naluri keperempuanan aku tersentuh jugak. ( ayat poyo. ha ha ha). Kita pun nak kawen jugak!! uwaaa!!  Macam best je tengok dorang kawen. Tangkap gambar pakai baju pengantin yang berwarna- warni sambil berposing. Indahnya perasaan itu. Lagi syiok bile kawen dengan lelaki yang kita cintai kan. Sama2 melayari bahtera alam rumah tangga. Ada anak2 yang comel2, sebagai pengikat kasih sayang suami isteri. Ish tetibe tak sabar nak kawen pulak. Anyone?? Hahaha..

                                                                               


                              Kawen2 jugak. Tapi tangungjawab semakin bertambah. Sape cakap kawen nie benda senang?? Sila la angkat kaki la oi!! Kalau sebelum kawen boleh la kau nak bangun lambat ke time cuti. Selagi tak pukul 12 selagi tu la mata kau tak celik. Tapi lepas kawen no way! Bangun pagi, solat subuh sama2. Lepas tu buat breakfast untuk suami. Hari2 kena buat benda yang sama. Takkan la kau nak suruh suami kau makan roti canai kat rosmerah hari2 kan. Kalau macam tu baik dia kawen dengan owner rosmerah tu kan?? Hahaha.. Kita sebagai wanita kalau nak di sayang suami kena la masak pakai tangan kita. Suami nak merasa air tangan kita. Bukan air tangan mamak yang banyak bulu kat rosmerah tu ha!

                                Tapi kalau kita buat sesuatu perkara itu dengan ikhlas, semuanya akan berjalan dengan lancar. Suami pun bertambah sayang. Tak gitu puan2 dan tuan2 sekalian? Rasa diri macam mak2 orang pulak bile berkata2 kan. Kalau sebelom kawen boleh la nak pergi mana2 kan. Nak keluar shopping sampai tengah malam buta. Pusing2 jalan TAR sampai 3 kali tawaf. Atau saje jenjalan kat Time Square semata2 nak tunjuk muka kat amoi cina tu ha. Apa aku dah melalut nie. Ehem. Tapi bile da kawen semua perkara buat berdua. Makan berdua, shopping barang2 dapur berdua, Sembahnyang berjemaah berdua, tido pun berdua, tak ke sweet semua tu?? Tetibe rasa tak sabar nak kawen pulak kan? Gatal ye ko Iqa! Hahaha..


                                Bagi aku setiap perkara tu ada kebaikan dan keburukan. Kawen ke tak kawen ke, depend kepada individu itu sendiri. Yang kawen lambat tu bukan semua yang memilih. Kdang2 terlalu workholic sangat! Tak pun sebab hantaran zaman sekarang yang terlalu mencekik batang tengkuk. Kalau ler tak da wang hantaran nie, aku rasa da ramai da orang kawen. Mesti tak da bujang terlajak kan. Tu contoh bajet kawen yang kita amik dari pakcik Google punye. Buatlah sebagai rujukan okeyh!! 
                                                                        



                             Yang tak kawen lagi tu jangan la sedih2 ya. Maybe bukan jodoh anda lagi. Kita sebagai manusia di muka bumi ini, perlulah kena percaya apa yang telah di tetapkan Qada n Qadar. Sentiasalah bersangka baik kepada Allah s.w.t.. Kalau nak sangat cepat kawen baca la doa di bwah ok??

                           
                                                                               


                                       Akhir kata, hayatilah kata2 di bawah.. Ceewahhh.. Hahaha..



Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Iqa!Like Kalau Suka!

CCRIS TERHADAP PEMINJAM PTPTN

Views

                                                                                    



                                                                                  

SATU LAGI PROJEK MENJERUT RAKYAT (20 Ogos 2013)

Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) membantah cadangan kerajaan untuk melaksanakan Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) terhadap peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) mulai bulan ini. DPPM menganggap tindakan terbaharu kerajaan ini sebagai zalim kerana akan menggelapkan masa depan peminjam khususnya dari golongan generasi muda. Apakah ini hadiah paling berharga dan mahal bagi kerajaan terhadap rakyatnya khususnya golongan muda yang memberi undi kepada mereka dalam PRU ke 13 yang lalu?

Kerajaan bersikap tidak prihatin dan menunjukkan belas kasihan khususnya kepada golongan generasi muda. Kebanyakan anak muda pada hari ini terpaksa bersaing untuk mendapatkan pekerjaan dan bukan semua yang bertuah mendapat kerja. Ada kalangan graduan yang tidak bekerja tetap selama bertahun-tahun lamanya atau bekerja dengan pendapatan yang rendah dan di bawah kelayakan akademik mereka. Dengan hutang PTPTN yang masih ditanggung, mereka juga mempunyai komitmen lain seperti mahu berkeluarga, rumah, kenderaan, ibu bapa dan lain-lain yang mesti diselesaikan.

Melaksanakan sistem ini bererti menyenaraikan golongan ini sebagai senarai hitam di Bank Negara dan secara automatik peminjam tidak layak membuat pinjaman dengan bank untuk apa juga urusan seperti membeli kereta, rumah dan lain-lain lagi. Jika cadangan ini dilaksanakan, golongan muda akan lebih menderita untuk menampung kehidupan mereka yang baru bernafas di alam realiti setelah tamat pengajian.

Sepatutnya kerajaan menunjukkan jalan keluar dan bersimpati terhadap golongan muda yang sedang terkial-kial mencari kehidupan. Generasi muda perlu dipandu, dibimbing serta diberi peluang untuk meneruskan kehidupan mereka dan kaedah terbaik membayar PTPTN secara ansuran dan mengikut kadar kemampuan mereka.

Tindakan kerajaan menggunakan CCRIS berkemungkinan melanggar akta PTPTN sendiri kerana senarai hitam (blacklist) tidak diperuntukkan di bawah Akta PTPTN. Ini berbeza dengan tindakan menyekat peminjam yang gagal melunasi PTPPTN ke luar negara seperti yang diperuntukkan di bawah Seksyen 22A Akta PTPTN.

Dalam keadaan hutang syarikat gergasi yang dimiliki oleh kroni pemimpin tertentu seperti Eric Chia sebanyak RM 2 bilion, konglomerat Tajuddin Ramli sebanyak RM 580 juta, hutang Datuk Seri Shahrizat Jalil sebanyak RM 250 dibayarkan atau ‘bail out’ oleh kerajaan, mengapa hutang peminjam PTPTN begitu diteliti sehingga sanggup memburu mereka dengan tindakan yang begitu agresif? Apakah kroni pemimpin negara yang jumlahnya beberapa kerat itu lebih bernilai dari jutaan rakyat yang hidup merempat di bumi mereka sendiri?

Jika beginilah dasar kerajaan, ia menunjukkan wajah sebenar pemimpin negara terhadap rakyat. Ketika rakyat dirayu, ditatang, dijulang dan di sogokkan dengan pelbagai hadiah menjelang PRU ke 13, rakyat itu pula diratah dan di dimamah sehingga menderita selepas mereka mendapat undi rakyat.

DR RAJA AHMAD AL HISS

p/s ; Iqa Harap-harap projek nie tak menjadi. Jom reramai kita doa dan jom ramai-ramai kita score supaya takyah bayar pinjaman nie. Muahahahahahaha  Melayu boleh! Semua boleh! Bye, Assalamualaikum


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Iqa!Like Kalau Suka!

Thursday, August 15, 2013

PUISI CINTA ZULAIKA

Views
ASSALAMUALAIKUM...



Di saat ku kecewa,
kau muncul dalam hidupku dan menyinari hari-hariku.
Di saat aku sendiri,
Kau menghiburkan hatiku yang berduka.
Di saat aku alpa dengan perintah Tuhan,
Kau selalu mengingatkanku.

Di saat aku merasa indahnya dunia,
Kau menyedarkan aku, kau katakan syurga itu lebih indah daripada dunia.
Tiada apa yang harus ku banggakan dengannya.

Di saat imanku rapuh, 
Kau sentiasa memberiku kata2 semangat agar
 tabah menempuhi ujian ini.
Kau katakan, Tuhan menyayangi orang yang bersabar.
Segala kata2 yang kau nyatakan padaku,
akan sentiasa tersemat kukuh di ingatnku.

Meskipun aku tidak layak untuk masuk ke dalam syurga,
Tapi aku tidak mahu di campakkan kedalam neraka.

Meskipun aku tidak punya rupa dan harta,
tetapi aku masih punya maruah dan harga diri.

Meskipun aku tidak secantik isteri nabi yusof iaitu Zulaikha,
Tetapi aku adalah zulaika yang tabah mengharungi dugaan hidup.

Meskipun aku tidak punya keluarga yang bahagia,
tetapi aku akan cuba untuk membina sebuah keluarga yang bahagia denganmu.

Kerana,
Kaulah yang menyedarkan aku betapa pentingnya menjaga hubungan dengan Tuhan.
Jika kita sentiasa mengikut segala arahanya,
Nescaya Allah akan mempermudahkan segala urusan kita.
Jika Allah mendatangkan kita musibah,
Ingatlah Allah hanya ingin menduga sejauh mana ketaatan kita kepadanya.

Semoga Allah sentiasa merahmatimu,
Semoga Allah memudahkan perjalanan hidupmu.
Semoga Allah membalas segala amal kebaikan mu.

Akhir kata dariku,
Aku ingin bertanyakan soalan  kepadamu,
'' Sudikah kau menjadi IMAM dalam SOLATku??''


WASSALAM..

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Iqa!Like Kalau Suka!

Sunday, August 11, 2013

DRAMA KOREA SCHOOL 2013

Views


Sejak akhir2 nie kegilaan aku untuk menonton Drma Korea semakin menjadi2. Bayangkan dalam masa seminggu aku boleh habiskan 4 buah Drama Korea yang berlainan. Tolong lah percaya ok! Hahaha.. Aku akan tido tepat pukul 3.30 pagi. Sebab aku mengalami insomia yang teruk! Tak suke tau! 

Ok, hari nie aku nak cerita pasal Drama Korea yang terbaru aku tengok. Actually drama ni dah di terbitkan tahun 2012. Nama Drama ni adalah SCHOOL 2013. Drama ni mempunyai 16 episod. Ianya di bintangi oleh Jang Na Ra ( Jung In jae), Daniel choi ( kang se chan), Lee Jong Suk ( Ko Nam soon), Park Se Young (Song Hya Gyung), Kim won Bin ( Park Heun Soo), dan ramai lagi pelakon dia. Malas nak tulis sebab banyak sangat. Hehehe..



Jom Kita tengok senarai pelakon dia.

1. Jang Na Ra ( Jung In jae)



2. Lee Jong Suk ( Ko Nam soon)


3. Daniel choi ( kang se chan)


4. Park Se Young (Song Hya Gyung)






Sinopsis cerita dia?? Malas nak cerita. Korang kena lah tengok sendiri ceritanya. Best tau cerita dia. Tetibe teringat kengan masa belajar kat sekolah dulu. Apa pun korang kena lah  tengok cerita nie ok?? Drama korea tentulah tidak akan menghampakan korang. Pelakon2 dia tentulah ensem dak kacak2 ok. Buat pengetahuan korang semua, semua pelakon korea yang ensem adalah pakwe Iqa ok!! Da chop dulu da. Hahaha.. Sebelum korang sekeh kepala Iqa, Baik iqa chow dulu.

Bye uollzzzz...

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Iqa!Like Kalau Suka!

Wednesday, July 31, 2013

Sarang Hae Lee Min Ho

Views
 

                                                         

                                                          Assalamualaikum
 
                          Kali pertama aku memandang wajahmu, secara tiba2 aku telah jatuh hati. Saat mata kita bertentang, jantung ku berdegup  dengan pantasnya. Apakah maksud perasaan ini?? Inikah yang dikatakan cinta pandang pertama?? Walaupun kita berlainan bangsa dan agama, itu tidak mematahkan semangat ku untuk menyukai mu. Ku harap kau juga begitu..

                         Cewah ayat. Bile ntah aku n abg Min Ho jumpe ntah. Padahal tengok cite Boyz over Flower je. Feeling je lebihkan. Tolong jangan lempang sy ok?? Hahahaha.. Tapi dalam byk2 drama dia yang berlakon, drama tu yang aku paling minat sekali. Terbaru aku dah habis tgk drama dia yang bertajuk Faith. Best jugak cerita dia. Tp part last tu ending tah apa2. Aku perhatikan My love Min ho nie kalau dia berlakon kan, mesti dia amik watak yang berlainan. Macam dalam citer Faith tu watak dia sebagai orang kuat raja la. Dia sanggup pertahankan nyawa dia untuk melindungi raja. Bile tengok dia berlawan kan, memang terbaik la. Tetibe lak Iqa feel jd heroin dalam drama tu. Perasan je lebih kan.

                      Yang latest ni tgk citer city hunter. Yang ni pun drama aksi gak. Baru je episod 2. Tak paham lagi jalan cerita dia. Kan best kalau dapat jumpe dia. Kalau Iqa dapat jumpe dia, Iqa cume nak lemparkan senyuman yang manis je. Tanda ingatan tulus ikhlas dari hati yang suci murni ni. Wakakaka.. Dah malas ler nak membebel sorang2 macam pompuan meroyan nie. Jom kita cuci mata tengok gambar My Love Min Ho nie ha.. 

                                                                            

























Camne?? Ensem x my love Min ho nie?? Dia Iqa punye tau. Korang jangan sesekali nak merampas dia dari Iqa ok!! Hahaha.. Juz joking. Iqa harap Min ho sentiasa success dalam karier yang d ceburinya.. 


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Iqa!Like Kalau Suka!

Tuesday, July 30, 2013

Review Product: Naturactor By Meiko

Views

                                                              ASSALAMUALAIKUM
                                                                           

                                                                              


                                                                                                     
                        Hari ni Iqa nak kongsikan dengan korang tentang produk Naturactor By Meiko. Pernah dengar tak tentang produk Naturactor nie??? Apa yang Iqa suka dengan produk nie kan, ianya mampu menutupi cela di wajah dan juga lingkaran gelap bawah mata. Krim nie sangat perfect bg Iqa. Bila kita sapu je kt muka, ianya seolah2 krim magic yang membuatkan wajah kita nampak menawan dan cantik. Kalau korang nak Krim Naturactor nie di gunakan oleh mak andam untuk menyolek pengantin. Sebab tu kalau kita tengok pengantin nampak cantik dan berseri je. Sebab dia gunakan produk ni la.        


                 Krim nie di perkenalkan oleh akaq tempat Iqa kerja dulu tu. Iqa tanye dia, '' cantik kulit akaq. akaq pakai produk apa??'',. Ke esokkan dia bawak krim yang dia pakai tu. Kita orang rasa sangat interesting. Terus order. Actually dia beli online. Muka Iqa jenis berjerwat kecik2 je. Bwah mata memang gel ap sebab keturunan. Bila 1st time pakai krim nie, ada abang account tempat Iqa kerja tu puji. Dia cakap kulit Iqa semakin cerah n manis. Masa tu hidong kembang semangkuk.

                       Bila kawan2 tngok kulit Iqa, dorang pun berminat jugak nak dapatkan krim tu. Kalau korang baca testimoni, memang kebanyakkan akan berpuas hati dengan krim nie. Sebab ianya bukan sekadar foundation. Ianya juga seperti bb cream. Sapu je kat kulit nipis2, pastu oleskan loose powder. Tentu kulit korang akan cantik. Yang bestnya harga dia sangat berpatutan. Rm 55 je. Tp tahan lama tau. Iqa juz gune sikit je. Sampai sekarang tak habis lg. Nak dekat setahun dah krim tu. Memang berbaloi la. Bukan tu je tau. Foundation nie mampu bertahan sampai 12 jam. Tak payah la korang setiap sejam nak sapu bedak kat muka. Walaupun seharian pakai, muka korang tetap nampak cantik..

Meh Iqa kongsikan KELEBIHAN NATURACTOR FOUNDATION CREAM

Ø Anti kilauan / tidak berminyak.

Ø 100% menutupi pegmentasi, parut, cela, jerawat, dan noda hitam

Ø Ringan dan lembut pada kulit seakan-akan anda tidak memakainya

Ø Melindungi kulit dari sinar uv yang menyebabkan pigmentasi

Ø Senang digunakan dan tidak melekit

Ø Bertahan hingga 12 jam, berbanding bedak biasa hanya 1 jam.

Ø Tidak menutup pori-pori

Ø Sering digunapakai oleh makeup artis professional

Ø Jimat kerana tahan sehingga melebihi 6 bulan


INGREDIENT:

JOJOBA OIL , MICA, TOCOPHEROL DAN VIT.C



Korang boleh pilih warna ikut kesesuaian kulit korang

130 & 140 - KULIT CERAH CHINESE

 141 - KULIT CERAH MALAY

150&151 - KULIT SAWO MATANG KE CERAH

I52 &153 - KULIT SEDERHANA GELAP /INDIAN 

161 & 171 - CONCEALER 

-181 - Highlight utk cover lingkaran gelap bawah mata. Tidak sesuai digunakan terlalu tebal pada siang hari/di tempat terbuka kerana cahaya matahari akan buat bawah mata terlalu highlight. Sesuai untuk majlis di malam hari. Boleh juga digunakan untuk cover dark circle (lingkaran gelap bawah mata) cuma sapuan nipis sahaja selepas memakai foundation ton warna kulit 

                        Untuk kulit sawo matang or Asia macam kita, Iqa gune kod 151
                                                                         



                      AWAS!! Pastikan krim Naturactor yang korang beli tu adalah original. 
                                                                  


Meh Iqa tunjuk kat korang wajah sebenar Iqa sebelum dan selepas pakai krim Naturactor tu. Korang jangan tak percya lak k. Actually Iqa pkai krim tu kalau ada event kenduri kawen ke, shopping ke or kuar jlan2 je. Kalau kat umah memang tak ler.

Muka tanpa mekap

Ada jerawat kecik2 n gelap di sekitar bawah mata




Selepas menggunakan krim Naturactor





        
                                                                                 



                                                                             





cam ne?? ok x?? Dari muka kampung girl boleh berubah sekelip mata kan. Inilah kuasa make up. Walaupun bukan natural beuty, tp kira ok lah. Yang penting gambar bukan edit ok... Hehehe.. Iqa rasa tu je kot yang Iqa nak share dengan korang. K la, nak berangan jadi cinderella kejap sebelom tido. Thanks bab sudi baca entry Iqa. Jumpe lagi di entry yang seterusnya. Bubye allzz...

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Iqa!Like Kalau Suka!

Copyright@Segala Yang Tercatat Adalah Hak Milik Iqa Zulaika